Nasza szkółka w tym roku zaprezentowała takie odmiany jabłoni jak: Ligol® Red, King® Roat Red Delicious, Gala Schniga® Schnico(s), Gala Schniga® Schnico Red(s) oraz NOWOŚĆ Burgred (Pinova).
KING® ROAT Red Delicious
King® Roat Red Delicious jest mutantem odkrytym w Lagundo niedaleko Merano w Południowym Tyrolu ze względu na bardzo intensywny kolor owoców.
Jest typowym pół-spurem, o sile wzrostu porównywalnej do Early Red One Erovan. Odmiana ta dzięki silniejszemu wzrostowi może być sadzona na podkładkach karłowych.
Kwitnie stosunkowo wcześnie. Dobrymi zapylaczami są: Profesor Sprenger, Evereste, Idared, Gala, Golden Delicious.
Kształt owocu jest wydłużony i symetryczny. Charakteryzuje się intensywnie błyszczącym ciemnoczerwonym rumieńcem, który pokrywa całą powierzchnię owocu. Atrakcyjny kształt i kolor dają King Roat Red Delicious niezwykle elegancki wygląd. Owoce mogą być zbierane równocześnie.
Owoce wybarwiają się kilka tygodni wcześniej niż u odmiany wyjściowej. Bardzo dobre wybarwianie owoców w obrębie całej korony drzewa i tym samym duży uzysk w sortowaniu owoców klasy ekstra.
King® Roat Red Delicious posiada charakterystyczny smak wyróżniający go z grupy Red Delicious.
Koniec września, początek października. W warunkach Południowego Tyrolu zbiór jabłek tej odmiany rozpoczyna się kilka dni po rozpoczęciu zbiorów odmiany ‘Golden Delicious’.
Długość okresu przechowywania podobna do innych sportów z grupy Red Delicious. King® Roat Red Delicious w chłodni zwykłej można przechowywać do początku lutego, a w KA do końca czerwca.
Więcej informacji na stronie www.kingroat.pl